lunes, 21 de octubre de 2013

Anem d'excursió a : MORELLA

El dia 6 d'octubre, vaig tenir la sort de realitzar una excursió a la bonica població de MORELLA a la comarca dels Ports, a la província de Castelló.
 
Una mica d'Història:
 
La població de Morella, té una llarga història que es remonta a la Prehistòria on es poden trobar pintures rupestres, declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO.
 
Al castell es troben elements tecnològic del  neolític.
 
Durant l'època musulmana, Rodrigo Díaz de Vivar ( el Cid Campeador), va participar en dues batalles a finals del segle XI, on el castell comença a tenir molta importància.
 
La conquesta cristiana de Morella va tenir lloc al mes d'octubre de 1231, encara que hi ha diferents versions sobre la data exacta, ja que podia ser també el 7 de gener de 1232, festa de Sant Julià, patró de la ciutat i festa local.
 
Durant l'època medieval, Morella pren més importància, ja que està situada al centre geogràfic dels estats peninsulars de la Corona d'Aragó,  a la frontera entre Cataluny, Aragó i València, i prou prop de Mallorca. Per altra part, Morella sempre ha estat propietat del rei, a partir de 1250, però totes les comarques veïnes són de les poderoses ordres militars ( Hospitalers, Templers, Calatraus, Montesans,..).
 
En aquest nucli comercial ple de vida, que comerciava llana amb Itàlia, s'amagava el darrer ancià càtar, Guilhem Belibasta, que havia fugit de la Inquisició d'Occitània i va viure a Morella fent de cisteller.
 
Un altre personatge important va ser Francesc de Vinatea, membre d'una familia de senyors feudals de la Todolella.
 
El "Papa Luna" va visitar la ciutat de Morella per reunir-se amb el rei Ferran i fra Vicent Ferrer, que unes dècades després seria canonitzat. l motiu era acabar amb el Cisma  d'Occident, en el que hi va arribar a haver-hi fins a tres Papes diferents.
 
Durant la Germania, les autoritats morellanes van romandre fidels a l'emperador Carles I. El 1691 el rei Carles II l'Embruixat, va concedir la independènca municipal a nou de les aldees dels Térmens Generals i Ports de Morella, a canvi d'un donatiu per alleujerar el dèficit de  les finances de la monarquia.
 
Durant la Guerra de Successió, les autoritats morellanes van romandre al bàndol botifler, excepte dues ocupacions mauletes.
 
El Decret de Nova Planta va derogar l'existència del Regne de València i van passar a complir les lleis de Castella. En la nova organització política, Morella va passar a ser la capital d'un corregiment que aplegava fins El Toro, a prop de Sogorb. La nova obligació legal d'escriure en castellà va començar a aplicar-se uns anys després, però la majoria de confraries va resistir-se a canviar de llengua a les actes fins a 1721, que és quan s'introdueix del tot el paper segellat.
 
Durant les Guerres Carlistes, Morella va arribar a ser la capital de la província militar de Castelló 1871-1879), que abarcava la província civil de Castelló i el tro de la de Tarragona al sud de l'Ebre, portant bastants problemes, per la qual cosa, un cop acabada la tercera guerra carlista es va ajustar novament als límits civils.
 
El 1874 es va proclamar rei Alfons XII a Sagunt i poc temps després (1878) va concedir a Morella el títol de ciutat. És en aquest època Morella alcança el màxim de població, am 7335 habitants, però ja en aquells anys molta gent emigra al tèxtil català.
 
Als ays 60 i 70 del segle XX es produeix la darrera gran onada migratòria de la ciutat, que inclús perdrà el partit judicial l'any 1969. L'any 1965 es declararà tot el recinte emmurallat "Conjunt Històric-Artístic".
 
Per és informació, podeu consultar la pàgina web:
 
 












 












No hay comentarios:

Publicar un comentario