miércoles, 23 de octubre de 2013

CURIOSITATS: les Postals.

Sí, ho sé, que té d'especial parlar de les "postals", doncs, els que em coneixeu bé sabeu el que m'agrada escriure i que soc d'aquelles poques persones que, tot agradar-li les noves tecnologies ( no tindria un blog,es clar), tinc encara l'antiga costum d'utilitzar el paper i el boligraf per posar-me en contacte amb els amics i la familia - qui no ha rebut algun cop, una "felicitació de Nadal", una targeta ó una "POSTAL", que us he enviat en algun moment de la meva/vostra vida?- i que continuaria fent, si no fos que, molta gent es pensa que rebre un escrit significa que m'han de contestar igual; NO jo ho envio per pur "plaer a l'escriure" i prou.
 
Fa temps vaig llegir un article sobre un nou llibre que s'ha editat i que unia dos de les meves moltes passions ( ja heu comprovat que en tinc una gran llista, però, serà que tot ho faig amb passió?), la lectura i els viatges, i vet-a-quí que l'escriptor del llibre també té un blog molt interessant on parla de diferents viatges i llocs del món per poder visitar, però també sobre curiositats relacionades amb els viatges i els llocs visitats, entre elles la "costum d'enviar postals"
 
Una mica d'història:
 
Les postals, originariament, no es van inventar per donar a conèixer el turisme, si no per facilitar d'una forma ràpida per mantenir el contacte entre les persones, independentment si estaven viatjant ó no. Les postals, en el seu día, van ser com els "correus electrònics".Per fer una comparació, entre els anys 1905 i 1915, només a Gran Bretanya es van enviar més de 2 millions de postals al día.
 
A finals del seble XIX, la "UNIÓ POSTAL UNIVERSAL" va regular el format de les postals, recomanant que les seves dimensions fossin: 9 x 14 centímetres. A Espanya, des de l'any 1890, la impremta més prestigiosa va ser el taller de fototipis "Hauser i Menet" de Madrid.
 
Aquesta "postalmanía", com es coneixa en aquella època, no era exclusiva dels anglesos, si no, que es practicava a tot el món. Encara que les postals es van començar a utilitzar a la década de 1870, l'època daurada va ser entre 1901 i 1907, ja que hi va haver tres factors que ho van afavorir: els avenços tecnològics de la impressió que facilitaven la impressió a color d'imatges de qualitat i a baix cost, l'eficiència dels serveis de correus i les millores del transpot públic.
 
Va ser llavors, quan es van començar a enviar postals des de llocs espectaculars, que d'alguna forma servien per demostrar que s'havia visitat aquell lloc.
 
També, com passa amb el correu electrònic, es va començar a desenvolupar els "spam" de postals. La publicitat va veure ràpidament els beneficis postals, i la majoria del tràfic de postals dels segle XIX es va convertir en un especie d'spam que oferia bens i serveis no sol·licitats.
 
Tot i que l'edat d'or de les postals ja ha passat, amb l'arribada del telèfon i l'esclat de la Primera Guerra Mundial ( un 75% de les postals estadounidenques s'imprimien a Alemanya, en la que la industria de la impremta va quedar destruida, seguim enviant postals per "demostrar que em estat en un lloc determinat" ó simplement per guardar com un record.
 
Per més informació:
 
Podeu consultar la pàgina web:
 
 
També podeu trobar informació als llibres:
 
-  " 300 lugares de verdad que parecen mentira"
de Sergio Parra 
( editorial "Martínez Roca", edició 2013).
 
- "El nuevo pequeño gran libro de la ignorancia"
de John Lloyd i John Mitchinson, amb traducció de Montserrat Asensio Fernández
( editorial "Paidos Iberica", edició 2012)
 
Un petit "tast" de postals:
 
Aquí us deixo amb imatges d'algunes postals que he rebut de familiars i amics ó he comprat en llocs que he visitat, com a record de viatges fets.
 





















 
 
 
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario