domingo, 20 de mayo de 2018

LITTERARUM I FIRA DEL LLIBRE EBRENC


Ja fa 11 anys de la seva primera edició, i com m’ha passat en altres ocasions, jo ho vaig descobrir tard i ara en soc fan incondicional.

Us parlo de la Fira d’Espectacles Literaris LITTERARUM i la Fira del Llibre Ebrenc, que cada any, al mes de maig, es celebra a la població de Mòra d’Ebre (Ribera d’Ebre).

Què és LITTERARUM?

Litterarum és una fira professional que promou obres de qualsevol disciplina de les arts de l’espectacle basades en textos literaris escrits originàriament en llengua catalana i que no han estat concebuts originalment per a l’escena. Una simbiosi creativa entre literatura i arts escèniques impulsada per l’Ajuntament de Mora d’Ebre i la Institució de les Lletres Catalanes.
El seu àmbit és el del domini lingüístic del català (Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Andorra, la Franja de Ponent, la Catalunya Nord i l’Alguer) i des de la seua creació el 2007 ha fet créixer considerablement el nombre de creacions escèniques inspirades en la literatura i ha sabut apropar autors de les lletres catalanes de totes les èpoques, clàssics i contemporanis, a un públic més ampli.
La literatura es pot llegir però també veure, sentir i experimentar. “Litterarum” Móra d’Ebre la puja a escena per tal de fer-la viure d’una manera col·lectiva i diferent. Fomentem la passió de llegir a través de les arts escèniques per descobrir o redescobrir textos literaris com poemes, contes i novel·les que en molts casos mai abans havien sortit dels prestatges i del format llibre.
En família, en parella, amb amics, es viu la literatura; l’ambient que s’hi respira fa que et sentis part de la fira d’espectacles literaris.
La literatura puja a escena i envaeix les places i els carrers, la vora del riu i sobretot el ric patrimoni local de Móra d’Ebre. S’aconsegueix, un cop a l’any, que els textos escrits cobrin vida pròpia gràcies als artistes, tot cercant nous espais escènics curiosos i diferents, no sempre dins d’un teatre o una biblioteca. El patrimoni històric i natural (castell, riu, arbredes i muntanyes) aconsegueix escenaris no convencionals que també contribueixen a construir un relat que transporta sensacions sorprenents.

VALOR LITERARI: Apropar la literatura catalana des d’un altre format que no és el llibre.

VALOR ARTÍSTIC:Gaudir d’espectacles literaris de diferents disciplines i a per a tots els públics.

VALOR PROFESSIONAL:Fer visibles espectacles i artistes a programadors d’arreu.

Què és la FIRA DEL LLIBRE EBRENC?

El riu Ebre com a pretext cultural i no només com a accident geogràfic. L’Ebre també influeix en la història, l’economia i sobretot en el tarannà de la gent que hi viu a la vora. Per tant, també marca la literatura que s’hi crea.
La “Fira del Llibre Ebrenc”, impulsada pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, l’Institut Ramon Muntaner, l’Ajuntament de Móra d’Ebre i les tres llibreries de referència (Bassa, Viladrich i Guaix) ha forjat una DO literària amb olor de llibre i de riu projectant dins i fora de les Terres de l’Ebre autors i obres de qualitat amb segell ebrenc sense complexos.
A la Fira del Llibre Ebrenc, també anomenat l’altre Sant Jordi de Móra d’Ebre, hi podreu trobar més de 2.500 títols de temàtica ebrenca des dels clàssics com Bladé, Moncada o Arbó, fins a les noves fornades com Esteve, Rojals o Todó, i les últimes novetats. Presentacions i jornades de debat sobre el llibre i el món editorial.

Móra d’Ebre, el municipi que celebra Sant Jordi dues vegades

Diuen que Móra d’Ebre celebra Sant Jordi dues vegades l’any. I és que la Fira del Llibre Ebrenc és com un segon Sant Jordi a les Terres de l’Ebre, dedicat exclusivament als autors i les autores de les Terres de l’Ebre i la seua àrea d’influència i també a llibres, que tot i ser escrits per autors de fora de les Terres de l’Ebre, tinguin una temàtica referent a aquest territori que abraça les quatre comarques de l’Ebre i les culturalment vinculades, com són les del Priorat, l’Aragó catalanòfon i el Maestrat. Poques són les poblacions que tenen, dues vegades a l’any, una activitat que impulsa tant el món del llibre des de tots els vessants i l’apropa a la ciutadania a partir de propostes artístiques i activitats lúdiques.

Cada any més de 30 autors signen llibres als visitants

Durant els dies de la Fira del Llibre Ebrenc més trenta autors presentaran i signaran llibres en aquesta als lectors. Aquesta és la singularitat més interessant de la Fira del Llibre Ebrenc: reunir tants autors en molt pocs dies és poc habitual en altres esdeveniments similars que es puguin celebrar a la demarcació de Tarragona o fins i tot a la resta del país amb municipis petits com Móra d’Ebre.

Suport als llibreters del territori

La Fira del Llibre Ebrenc ha adoptat els darrers anys el format d’una llibreria única instal·lada en una gran carpa de 150 metres quadrats que coordinen les tres llibreries de referència de la Fira: Bassa de Móra d’Ebre, Viladrich de Tortosa i Guaix d’Amposta, junt amb l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), aquest darrer hi aporta els llibres i les revistes de tots els centres d’estudis ebrencs i hi fa tasques de coordinació i gestió. També hi ha un apartat especial amb els llibres editats per la Diputació de Tarragona. En aquest gran aparador literari i editorial on s’hi exposen al voltant dels 2.000 títols de temàtica ebrenca.

Foment del llibre ebrenc a les biblioteques escolars

Una de les accions especials que la Fira del Llibre Ebrenc hi ha el foment dels llibres ebrencs entre les biblioteques escolars a través d’una prova pilot a les escoles de la Ribera d’Ebre. Així, gràcies a la col·laboració del Centre de Recursos Pedagògics de la Ribera d’Ebre, les escoles de la comarca han estat convidades a vindre a la Fira a triar i remenar els llibres exposats. S’ha fet una tasca prèvia de possibles necessitats i des de la Fira es finançarà un lot de sis llibres ebrencs per a cada escola. Els mestres bibliotecaris de totes les escoles de la comarca visitaran la fira junts, participaran de les activitats que s’hi fan de manera conjunta i triaran aquells llibres que més els interessin per a la biblioteca del seu centre escolar. Dels sis llibres del lot, tres seran per a xiquets i xiquetes en edat de primària, i els tres restants de temes de la Ribera d’Ebre perquè els mestres els treballin a l’aula. Aquesta activitat ha estat possible gràcies a la implicació especial del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre.

La Jornada del Llibre Ebrenc debat, en dos dies, sobre la dinamització del món del llibre ebrenc amb professional si públic

Una de les activitats més destacades de la fira és la Jornada del Llibre Ebrenc, cada any guanya protagonisme perquè són dos jornades adreçades especialment a un públic més professional i a un públic general alhora que analitzen el present i sobretot el futur de la dinamització del món del llibre ebrenc a casa nostra.

Premi Llibresebrencs.org de forment de l’escriptura per a jóvens ebrencs, a través de la xarxa social i APP Wattpad

El premi de relats curts a Internet adreçat a jóvens de les Terres de l’Ebre i àrea d’influència incorpora com a novetat la incorporació a la plataforma Wattpad, una xarxa social en la qual escriptors i lectors comparteixen l’espai. Així, els relats participants es penjaran a aquesta plataforma per tal que siguin els lectors els qui escullin per votació popular un relat guanyador per a cadascuna de les quatre categories (fins a 15 anys, de 16 a 22 anys, de 23 a 30 i més de 30). Així, hi haurà dos premis per categoria: el del jurat (150 euros) i el de votació popular (dos vals per a la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya). El premi impulsat per l’Ajuntament de Móra d’Ebre, Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i Institut Ramon Muntaner, Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre està coordinat pel Servei de Joventut del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, i se’n donaran a conèixer els guanyadors darrer dissabte del mes de maig que es celebra la Fira del Llibre Ebrenc.

LITTERARUM 2018

Aquest any tindrà lloc del 24 al 27 de maig, celebra enguany la seva 11ª edició convertint-se en l’espai de referència i descoberta dels espectacles literaris en llengua catalana. La internacionalització de la fira, els gairebé 35 espectacles de tots els territoris de llengua catalana i una dotzena d’espais de programació fan d’aquesta edició la més ambiciosa i extensa per a públic, programadors i artistes.

Entre els espectacles que faran pujar la literatura a escena destaquen Roger Mas, que ens oferirà un recull de cançons de la seva discografia així com obra musicada d’altres poetes com Maragall i Martí i Pol; l’espectacle ‘El Nus i la Flor’, un gran cicle de cançó i recitat en català en el qual s’integra una miríada de tendències estètiques a partir d’un recull de poemes d’Enric Casasses amb Maria Mauri i Daniel Ariño i ‘Verema dels sentits’ una barreja musical i dramática de poemes, cançó i vins basat en textos d’Estellés.
Els espectacles literaris infantils i familiars, agrupats entorn al programa Litterarum Petits tornaran a tenir un important espai en la programació de la fira. Rosa Fité amb un espectacle de titelles basat en textos de Joana Raspall, els valencians Disparatario amb un espectacle teatral basat en textos de Francesc Gisbert i de Dani Miquel o el teatre musical del Grup Macedònia són algunes de les propostes més rellevants.

Programació 2018

Dissabte, 19 maig de 2018
    22:00 h    |    Cia. valer gisbert (catalunya)    |    Vestigis 2.0: 1a part (foradada corbera)    |    Poble vell · corbera d'ebre

Dijous, 24 maig de 2018
    18:00 h    |    Rosa fité (catalunya)    |    Paraules que tenen màgia    |    Biblioteca comarcal
    19:00 h    |    Aina torres i meritxell gené (catalunya)    |    La mirada violeta    |    Carpa fira •Plaça de dalt
    20:00 h    |    Cia. valer gisbert i eusebi morcillo (catalunya)    |    De curial a littheroi    |    Diversos moments de Litterarum
    21:30 h    |    B. penalba, m. vives i d. caño (país valencià)    |    Nictàlgia en el cel elèctric    |    Carpa fira · Plaça de dalt
Divendres, 25 maig de 2018
    18:30 h    |    Òscar intente (catalunya)    |    Pompeu fabra, jugada mestra!    |    Plaça de l'estrella
    20:00 h    |    Joma (catalunya)    |    Aigua tenyida    |    Carpa fira · Plaça de dalt
    22:30 h    |    Roger mas (catalunya)    |    Roger mas en concert    |    La llanterna teatre municipal

Dissabte, 26 maig de 2018
    11:00 h    |    Joma (catalunya)    |    Cresques, pirates il·limitats: mai s’arriba a l’horitzó    |    Biblioteca comarcal
    12:00 h    |    Grup macedònia (cia. pissarra) (catalunya)    |    Agafa el raspall    |    La Llanterna teatre municipal
    12:30 h    |    Joma (catalunya)    |    Aigua tenyida    |    Casa noble montagut
    13:30 h    |    Grup eròtic giust (catalunya)    |    Eròtic giust    |    Carpa fira · plaça de dalt
    17:00 h    |    Cia. valer gisbert (catalunya)    |    Vestigis 2.0: 2a part (passarel·les sobre l’ebre)    |    Moll davant riu ebre
    18:30 h    |    Cia. magda borrull (catalunya)    |    La força del vent    |    Sala la democràcia
    20:00 h    |    M. mauri, e. casasses i d. ariño (catalunya)    |    El nus la flor    |    Carpa fira · plaça de dalt
    22:00 h    |    Carlos garrido escènic (illes balears)    |    Ramon muntaner i els entença    |    Castell dels entença
Diumenge, 27 maig de 2018
    11:00 h    |    Clarart (catalunya)    |    Tan petita i ja saps    |    Carpa fira · Plaça de dalt
    13:00 h    |    Tomàs de los santos (país valencià)    |    Verema dels sentits    |    Carpa fira · plaça de dalt
    16:00 h    |    Joan isaac (catalunya)    |    Paral·lelismes    |    La Llanterna teatre


Per més informació, podeu entrar al següent enllaç:No hay comentarios:

Publicar un comentario