domingo, 20 de mayo de 2018

ANEM D'EXCURSIÓ: Poble Vell de Corbera d'Ebre


L’he visitat vàries vegades; per lliure, amb visita guiada... però cada cop que passejo pels seus carrers (quasi inexistents), per les seves places (imaginàries), per la seva església (amb un sostre transparent), el cor se m’encongeix i sembla que sento el remor de la seva gent, les rialles dels xiquets jugant pels carrers, la veïna que et dona el bon dia, el pagès que torna de la feina al camp, i tot això només, està a la meva imaginació ja que, fa molt temps, que ja no hi són, només queden pedres i runes, i aquestes veus només és...el vent.

El Poble Vell de Corbera d’Ebre (Terra Alta), malauradament famós pels fets ocorreguts en 115 dies d’aquella cruenta i injusta Guerra Civil, és un lloc per visitar, amb calma, pausadament i amb respecte. Molt recomanable visitar-la amb guia i assabentar-se de la seva història i de les seves vivències.

A més a més, s’hi realitzen diferents exposicions, actes i activitats, dintre de l’Església de Sant Pere del Poble Vell o en els seus voltants.

Una mica d’història.

A Corbera d'Ebre es pot comprendre quan va patir la gent de la Terra Alta durant la guerra que li va portar el pitjor desastre de la seua història. Dalt del turó de la Muntera estava el casc antic d'un poble de pagès tranquil, com ho eren tots els de la nostra comarca, amb els tràfecs de les feines del camp, les rotllanes de veïns als carrers, les mestresses que van i venen de la font, del mercat o dels rentadors, la cridòria de la quitxalla mentre juga...
La guerra civil de 1936-1939 va portar a Corbera el pitjor desastre de la seva història. Durant la batalla de l'Ebre, la vila restà a l'avançada del front republicà establert, el mes d'agost de 1938, als afores de La Pobla de Massaluca, Vilalba i Gandesa. El front es va trencar per Corbera el 3 de setembre i tot el poble quedà pràcticament enderrocat. A mesura que va augmentar la degradació del casc antic, els veïns es van traslladar a la part baixa del poble. Les ruïnes abandonades esdevingueren un símbol de la fèrria defensa en l'episodi mes tràgic de la història recent i un lloc de visita obligada per a qui vol rememorar aquells fets o només contemplar els desastres de la guerra.
Ara al tossal de la Muntera només hi ha les runes cada cop més degradades del poble antic, entre les quals destaca poderosament l'església vella de Sant Pere (gran edifici barroc de finals del segle XVIII), malmesa però emblemàtica.
El conjunt va estar declarat Bé d'Interès Cultural, com a Lloc Històric (20-07-1992), per la Generalitat de Catalunya. També ha esdevingut un monument a la Pau i lloc de visita obligada per a qui vulgui conèixer els desastres de la guerra.
L'Associació del Poble Vell, organisme impulsat per un grup de veïns amb el suport de l'Ajuntament, encara el present amb un objectiu ben definit: la conservació i rehabilitació del lloc.

L’Església de Sant Pere

És l'edifici més important que en aquests moments hi ha al Poble Vell de Corbera d'Ebre. Va començar a construir-se a finals de segle XVIII damunt d'una antiga església romànica, i va concloure l'any 1827.
La construcció és d'estil barroc, de planta basilical amb tres naus, una central i dues de laterals separades per pilastres, quatre a cada banda, la teulada és de dues aigües. La façana està dividida en tres cossos verticals simètrics, separats per sis pilastres. El cos central emmarca la portalada dividida en tres nivells. La porta d'entrada està rematada per un arc de mig punt rebaixat. La façana està rematada per una espadanya i un campanar de dos pisos construït un segle més tard en obra vista. L'altar major s'ubicava a l'absis i estava separat dels fidels pel reixat del Presbiteri. Als laterals hi havia tres altars per banda. Davant de l'altar major hi ha una cripta que en aquest moments està colgada per la runa, segons diverses fonts conduïa a un túnel més gran que es perdia davall del Poble Vell.
En el decurs de la Batalla de l'Ebre l'església va quedar en estat ruïnós. Quan va acabar la guerra es va poder utilitzar per fer cerimònies religioses en un dels costats. Davant del perill de què s'esfondrés el sostre, es va decidir construir una església nova que va ser inaugurada l'any 1948.
En els darrers anys s'ha treballat en diverses fases de consolidació de l'església i en l'actualitat forma part d'un espai cultural.

L’Abecedari de la Llibertat

L'Abecedari de la Llibertat és el resultat d'un treball col·lectiu que es va portar a terme al Poble Vell de Corbera d'Ebre l'any 1995, i està format per vint-i-vuit obres que representen el conjunt de l'abecedari.
De la mateixa manera que les lletres necessiten combinar-se per formar paraules i idees, els éssers humans necessitem ajudar-nos i treballar junts perquè, amb la petita col·laboració de tots, es pugui assolir el gran objectiu amb el que estem compromesos: l'articulació d'una societat més justa per a tots.
El fil conductor de l'obra és simple, però bàsic pel progrés humà: les paraules han d'estar sempre per damunt de la força, i les lletres són la base de les paraules que han de servir per entendre's i cooperar. Basant-se en aquesta idea, vint-i-cinc artistes amb voluntat de treballar en comú per la pau i la justícia varen crear «L'Abecedari de la Llibertat» i avui les obres que el componen estan instal·lades al Poble Vell de Corbera d'Ebre.
L'any 1997 diversos escriptors i poetes van posar la paraula a les lletres de l'Abecedari, acompanyant les escultures. El resultat de tot el conjunt es va anomenar «L'Abecedari de la Llibertat - Missatge Escrit».

Abecedari de la Llibertat - Missatge escrit

L'abecedari de la Llibertat - Missatge Escrit també és una mostra fotogràfica, que s'ha ensenyat en diversos llocs, com Barcelona, Tarragona, Reus i Maó.
L'exposició consta de 32 plafons 50x70 cm emmarcats en vidre. Pot anar acompanyada amb fotografies de Corbera d'Ebre d'abans i durant la Batalla de l'Ebre. Està a disposició de qualsevol entitat cívica o Ajuntament que estigui interessat en demanar-la.


La “Bota”
L'any 1988, en el 50è aniversari de la Batalla de l'Ebre, es va inaugurar a la plaça de l'església de Sant Pere l'escultura de Joan Brossa anomenada «La Bota».

".... Hem de recordar uns fets perquè ningú no torni a calçar aquesta bota. Ja s'hi ha caminat massa ! Les ruïnes quotidianes de Corbera d'Ebre, que l'acompanyen, no haurien de lligar amb l'horitzó de cap mapa democràtic. ...."                J.Brossa

Les Brigades Internacionals

El Monument a les Brigades Internacionals inaugurat l'octubre de 2000 i obra de l'artista José Luis Terrassa.
En aquesta escultura s'han utilitzat materials nobles i naturals com són el ferro i la pedra. Pedra natural del lloc on van ocórrer els fets que van motivar la creació de les Brigades Internacionals; i és en el centre d'aquest lloc, el "Poble Vell" de Corbera d'Ebre, on està instal·lat aquest monument, homenatge al naixement, actuació i finalitat d'aquestes brigades, que no va ser altra que la solidaritat amb el poble espanyol en defensa de les seves institucions democràtiques.
Al voltant de 50.000 voluntaris procedents de mig centenar de països de tot el món es van allistar per ajudar en la defensa de la democràcia republicana a partir d'octubre de 1936. La seva variada procedència se suma al seu diferenciat perfil professional, encara que a tots els va unir l'ideal de combatre el feixisme que acabaria arrasant la breu experiència republicana democràtica espanyola.
La retirada de les Brigades Internacionals es va produir en la nit del 23 al 24 de setembre de 1938. El 23 de setembre va ser el dia de l'últim combat i en ell van segellar amb dignitat el seu llegendari historial de lluita per la llibertat del poble espanyol i de tots els pobles del món amenaçats per la barbàrie feixista.
Les cinc columnes de ferro simbolitzen els cinc continents dels quals eren originaris els homes i dones que van formar part de les Brigades Internacionals. Columnes que, de la mateixa manera que aquests homes i dones, neixen de la terra i el seu esperit es projecta cap a l'univers recreant la seva filosofia i la seva finalitat en la nova joventut que fa de la solidaritat un moviment perpetu i infinit; simbolitzat aquest per la bola de ferro que neix de la terra, passa per la columna, es recrea en ella i segueix el seu camí cap a l'eternitat.

Placa a Corbera d'Ebre al batalló britànic de la XV BI

El dimarts 24 de setembre 2013 es va inaugurar una placa al Batalló Britànic. Està situada al costat de l'antiga església de Corbera d'Ebre, arrasada durant la batalla de l'Ebre, i mirant a la zona dels últims combats de la XV BI.
El text de la placa diu -en anglès, català i castellà- el següent:
“El 21 de setembre de 1938, el Govern de la República va anunciar la seva decisió de retirar del seu exèrcit a tots els voluntaris internacionals. El Batalló Britànic de la XV Brigada va combatre per última vegada al costat d'aquesta carretera, entre dos i tres km a l'est de Corbera d'Ebre abans de ser retirat del front el 24 de setembre. En aquells tres últims dies de combat van morir 23 voluntaris britànics, juntament amb més de 175 camarades espanyols d'aquest Batalló.
Més enllà dels oliverars abandonats,
des del turó més allunyada de la terra,
ens crida un país que va ser el nostre,
i aquí serà recobrat.”

Visites al Poble Vell de Corbera d’Ebre

- RECORREGUT PEL LLOC HISTÒRIC
- ABECEDARI DE LA LLIBERTAT
- VISITA FONS FOTOGRÀFIC
- VISITA A L'ESGLÉSIA VELLA
- PUJADA AL CAMPANAR
- VISITA EXPOSICIONS ESGLÉSIA VELLA

Horari: Març a Octubre
Obert de dimarts a diumenge
- Matí: 10:00h a 14:00h
- Dilluns i per les tardes cal trucar al: 608 86 36 16

Horari: Novembre a Febrer:
Caps de setmana i festius
- De 10:00h a 14:00h
Visites de dilluns a divendres.
- Cal trucar al telf: 608 86 36 16

Hi ha l’opció de realitzar una visita lliure o guiada, posant-se en contacte, per aquesta última, als telèfons de contacte indicats.

Per més informació, podeu entrar als següents enllaços:














No hay comentarios:

Publicar un comentario