jueves, 9 de julio de 2015

MANUALITATS: Aprenem a fer VITRALLS.

Durant el mes de maig i juny de 2015, he assistit a unes sessions de manualitats, que es va realitzar al Museu de les Terres de l’Ebre d’Amposta, que va consistir en un taller d’aprenentatge dedicat a la confecció de peces artesanes amb la tècnica del vitrall, que va impartir l’artesà ampostí Lluís Cid amb el nom de :
           “TALLER DE VITRALLS:  INICIACIÓ AL MÓN DEL VIDRE I DEL COLOR”
Aquí us explicaré, en un petit resum, el procés per crear una petita peça amb aquesta tècnica, tenint en compte que, es necessiten hores per realitzar-la i molt, molt temps, fins i tot es pot arribar a tardar anys per arribar a realitzar vitralls molt elaborats (com el del Mercat Municipal d’Amposta, et).

TÈCNIQUES

Existeixen diferents tècniques per treballar amb els vitralls, entre d’altres estan:
-Amb plom (emplomat), on s’utilitza la soldadura, per fer petits vitralls . És poc pràctic, encara que s’utilitza actualment, ja que es deteriora amb relativa rapidesa i molt més que el vidre i la pedra.

Podem veure com exemples la “Casa O’Connor” d’Alcanar, et

-Amb la tècnica “Tifanny”, on s’utilitza l’estany.

ESTRIS I MATERIALS
-vidre transparent i/o de colors-tallador de vidre
-cinta de coure
-soldador 
- “fundente” ( líquid per a les soldadures)
-àcid
-alcohol / etanol (abrillantador)
-barres d’estany ( que contenen un 60% d’estany i un 40% de plom)
-taula de llum
-pedra d’aigua ( per llimar)

 PASSOS A SEGUIR PER FER UNA PEÇA
1r. Fer el disseny de la peça.

 -Farem el disseny del dibuix que voldrem treballar i numerarem cada una de les parts que formaran el vitrall, per tenir una guia per treballar i saber on aniran cada una d’elles al muntar la peça definitiva.
En el cas d’una capsa, ho podem fer també, per tenir clar el muntatge de totes les cares de la mateixa i que puguin encaixar.

Exemple, per fer una capsa de vidre:

2n. Tallarem les peces grans, per llavors tallar les petites.

 
En aquest cas, tallarem 5 peces: 3 de la mateixa mida per a la base i els costats i dos iguals, per a les parts laterals.
 
 
3r. Encintarem totalment les 5 peces, amb cinta de coure.


4t. Un cop encintades totes les peces, passarem una capa fina d’estany fos amb el soldador, al voltant de totes les peces (tenir en compte que, primer s’ha de pintar amb fundent, perquè l’estany quedi ben fixat).

  5è.Procedim a posar els punts de suport amb petits punts d’estany fos amb el soldador ( tenir en compte que, primer s’ha de pintar amb fundent, perquè l’estany quedi ben fixat), i tot seguit, ja podrem soldar amb estany totes les peces de la capsa, una darrere l’altra.

 




 6è. Pintarem amb àcid la soldadura i canviarà el color de plata a negre.

S’hauria de deixar assecar durant un dia, perquè la soldadura sigui més consistent, però si no és possible, es neteja amb aigua i sabó.

L’acabat final el farem amb oli o brillantina especial, passant-ho amb un paper o tela per totes les cares de la peça (tant en el vidre com en la soldadura).

EL PROFESSOR I LA SEVA OBRA

En aquest taller d’aprenentatge dedicat a la confecció de peces artesanes amb la tècnica del vitrall, hem aprés a fer caixes i penjolls, a partir de la combinació de vidres de diferents colors de la mà de l’artesà ampostí Lluís Cid.

Influït pel mestre Bronson Shaw, vitraller anglès resident a Tortosa, Lluís Cid s’endinsa en aquest art a principis de la dècada dels 90, època en la que es duu a terme la construcció de les vidrieres del Mercat d’Amposta. Des d’aquell moment, la llum i el color dels vitralls prenen importància en la seva vida, fins al punt de dedicar-li tot el seu temps lliure i els seus esforços.

Tot i la forta influència que rebé de Shaw, Lluís s’especialitza en la tècnica Tiffany, una forma de treballar més depurada i fina que la de l’emplomat. Dels seus treballs en destaquen la restauració dels vitralls de la Capella de la Verge de la Cinta de la Catedral de Tortosa, a més de finestrals, llums i altres elements fets per a particulars.

     
 UN DELS TREBALLS DE LLUÍS CID A AMPOSTA
 
Vitrall realitzat en la porta d’una casa particular.

 



VISITA AL MERCAT D’AMPOSTA

Vitralls realitzats per Lluís Cid al Mercat Municipal d’Amposta.







 
  

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario