martes, 7 de julio de 2015

..i perquè no?: ÒPERA a l'abast de tothom.

Per segon any consecutiu, he tingut el plaer d’assistir a una sèrie de concerts d’Òpera, però d’una forma molt especial; de forma gratuïta i a més a més, amb l’oportunitat d’escoltar les explicacions i comentaris d’una especialista en la matèria que també contesta a les preguntes i dubtes que puguis tenir sobre l’obra, l’autor, et.

Com ha estat possible això? Doncs, assistint a les sessions que s’imparteixen al Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili,organitzades per l’Antena Cultural, que es realitzen a Tortosa durant els mesos de maig i juny.
Aquest és el tercer cicle de l’activitat anomenada “I l’ÒPERA?” , aquest any amb el títol “MEDITERRÀNIM” i que consisteix en dos audicions integrals en DVD de dues òperes molt conegudes, comentades per Rosa Tamarit Sumalla.
Qui és Rosa Tamarit Sumalla?
Rosa Tamarit Sumalla s’inicia en el món musical a l’Orfeó Lleidatà i es gradua com a professora superior de cant al Conservatori del Liceu.
Ha obtingut diversos premis i a treballat sota la batuta de directors com René Jacobs, Josep Pons, Alessandro di Marcchi, Josep Casas Bayer i Nicolau de Figuereido a Catalunya, a l’Estat espanyol, França, Suïssa, Alemanya, Itàlia, Luxemburg i Andorra, així com a Mèxic i als Estats Units.
Doctorada per la UdL, ha publicat diversos articles i un llibre a l’entorn del Barroc i la figura de Maria Magdalena.
Dirigeix el Laboratori artístic “Ars alchimica” de la URV i ha estat convidada especial de Facultat de Música de la Universidad de Veracruz (Mèxic) i al departament de Música del Keene State College (USA).
Actualment és professora col·laboradora de la URV en el departament d’Història, impartint l’assignatura d’Història de la Música.
 
Quines òperes hem pogut gaudir?
“CARMEN” de Georges Bizet.
Òpera en quatre actes basada en l’obra homònima de Pròsper Merimée, amb llibret de Herni Meihac i Ludovic Halévy, fou estrenada a l’Òpera-comique de París el 3 de març de 1875.
 
Sinopsi:
Carmen, gitana, cigarrera sevillana, viu una intensa història d’amor, delicte i transgressió amb el militar navarrès Don José, el qual, acaba assassinant-la quan ella defensa el seu dret a estimar un altre home , el “Torero”.
 
“L’ITALIANA IN ALGERI” de Gioachino Rossini
Òpera en dos actes basada en un relat de Luigi Mosca, sobre un llibret d’Angelo anelli, es va estrenar al Teatre de San Benedetto de Venècia el 22 de maig de 1813.
 
Sinopsi:
Mustafa està avorrit de la seva esposa Elvira i desitja ferventment conèixer a alguna de les noies italianes que trenquen els cors dels seus pretendents. Isabelle és una jove italiana que dir anar a Algèria per alliberar el seu promès Lindoro, pres per Mustafa. Un cop al país Isabelle intentarà que el seu estimat quedi lliure però es toparà amb el caprici que Mustafà sent cap a ella.
 Per més informació, podeu accedir a través dels següents enllaços:
http://www.urv.cat/campus_terres_ebre/


 "Carmen" de Bizet

 

"L'italiana in Algeri" de Rossini

 
Rosa Tamarit explicant les obres.

No hay comentarios:

Publicar un comentario