domingo, 31 de mayo de 2015

ANEM D'EXCURSIÓ A: l'Ametlla de Mar i la "Diada de la Tonyina Roja"

Sempre s'aprenen coses noves, i en aquest món... n'hi ha moltes per aprendre, us ho asseguro!
 
Vaig tenir la sort de poder realitzar una sortida cultural a la bonica població costanera de l'Ametlla de Mar. Població marinera  que em porta molts i bons records de vells amics i, a partir de d'ara, de nous amics i això.
 
La visita a l'Ametlla, com en moltes altres coses, va ser per casualitat - amb motiu d'un recital de poesia- i va coincidir amb la "Diada de la Tonyina Roja" que organitza, des de fa quatre anys pel Grup Balfegó, empresa calera dedicada a la pesca i comercialització d'aquest producte, entre d'altres funcions.
 
Qui/què és el Grup Balfegó:
 
Grup Balfegó és una empresa formada per Manel Balfegó i Pere Vicent Balfegó, dos cosins germans, que són i han sigut pescadors de tonyina roja durant tota la seva vida professional. Actualment és la companyia líder en captura, manteniment i comercialització de tonyina roja a Espanya. La passió pel treball ben fet, l'esperit de sacrifici i l'afany per innovar i evolucionar, han fet possible que la cinquena generació de pescadors d'aquesta família hagi representat aquest projecte, i l'hagi fet realitat.
La tonyina roja ha sigut sempre l'eix vertebrador de l'activitat d'aquesta família, i ha estat estretament vinculada a la història de l'Ametlla de Mar. Grup Balfegó ha sabut conjugar la seva llarga tradició en aquesta pesca amb una clara aposta pel futur de la seva activitat, buscant garantir la seva sostenibilitat de la mà de la investigació, presentant-se com un model de referència al segle XXI.

Fites
:: Cinquena generació de pescadors.
:: Primers en comercialitzar la seva pesca des de l'origen fins el consumidor final.
:: La primera transferència de tonyina viva en el Mediterrani.
:: La primera Llicència de pesca d'encerclament dirigida a la tonyina roja.
:: Els primers en constatar la reproducció espontània de la tonyina roja.
:: Els primers en posar mesures de gestió i control amb la finalitat d'eliminar la pesca il·legal. Mesures acceptades i actualment vigents.
:: Els primers en traçar electrònicament les tonyines de forma individual, a totes i cadascuna de les seves parts.
:: Els primers i únics en gestionar electrònicament els documents de captura de totes les fases de pesca, transferència, engabiament, transformació i comercialització.
 
Una mica d'història:
 
L'Ametlla de Mar està vinculada al sector pesquer des dels seus orígens. Aquesta localitat tarragonina es va formar com a poble de pescadors a finals del segle XVIII.
La pesca de la tonyina roja a l’Ametlla de Mar es remunta al segle XVII, duent-se a terme llavors amb arts d'almadrava. La família Balfegó comença a desenvolupar la pesca de la tonyina roja a finals del segle XIX, amb xarxes de deriva, denominades "tonaires", ja en temps de la navegació a vela.
A finals del segle XX, als anys setanta, s'inicien en la pesca amb arts d'encerclament, de forma temporal i compaginant-la amb altres modalitats de pesca, agafant el relleu d'altres famílies que havien desenvolupat aquesta activitat al litoral llevantí espanyol des de principi del segle X (Tabardos, Veral).
És a partir dels anys vuitanta quan la seva activitat es centra exclusivament en la pesca de la tonyina amb xarxes d'encerclament.
En l'actualitat, l'Ametlla de Mar és el port base dels sis únics vaixells d'encerclament de tonyina roja amb bandera espanyola. El Grup Balfegó ha anat adaptant la seva activitat tant a les reformes legals, com a les innovacions tecnològiques i les preferències del mercat, per continuar mantenint una activitat rendible i un producte competitiu.
 
Per més informació, podeu entrar a la seva pàgina web, a través del següent enllaç:
 
TUNA TOUR (Excursió per veure i/o nedar entre les tonyines):
 
L'excursió surt del port de l'Ametlla de Mar, a bord d'un modern i innovador catamarà dissenyat exclusivament.
El paisatge litoral de la Costa Daurada i el Delta de l'Ebre, ens acompanya durant tot el viatge fins a les piscines de tonyina Balfegó, situades a 2,5 milles nàutiques (gairebé 5 quilòmetres) de la costa.
Un cop amarrats a les piscines un professional de l'equip explica el procés de la qual serà possiblement una de les millors aventures de la teva vida: nedar entre centenars de tonyines roges del Mediterrani.
Durant el trajecte es descobreix la història i la pesca del gegant roig a través d'un audiovisual especialment creat per a això i ja de tornada es pot conèixe en un vídeo el procés de comercialització de la tonyina roja Balfegó a través de la traçabilitat.
 
 
 
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario