martes, 27 de enero de 2015

12+3: Llegir llibres, sempre és una bona idea. PART 2

Amics, aquí us deixo amb alguns de llibres que, per sort, he llegit durant l’any 2014 ( vegeu “12+3: Llegir llibres, sempre és una bona idea. PART 1”, entrada feta al meu blog el 29/11/2014).Espero que algun us agradi a vosaltres, com m'han agradat a mi:

" NO ET MIRIS EL RIU " de Mònica Batet

En una ciutat de l’Europa central, banyada per un riu cabalós, tenen lloc uns fets estranys, relacionats amb un suposat estat hipnòtic provocat per la contemplació del Riu, que condueixen a un seguit de comportaments irracionals en les persones, que fins i tot poden concloure en el suïcidi.”

Aquest és l’argument d’aquest llibre, escrit per Mònica Batet, escriptora i filòloga del Pont d’Armentera, que l’any 2005 va guanyar el premi de novel·la curta “Just Manuel Casero”, que va publicar l’any 2006 amb el títol “L’habitació grisa”.També ha escrit assaig i ha publicat textos en dos llibres col·lectius.

Aquest llibre té una visió molt profunda i trista del sentit del destí; allò que està destinat als seus personatges, al final els ha de passar.

Hi ha una munió de personatges que, al llarg del llibre, es van entrellaçant fins connectar-los d’una forma o una altra. Situacions, moments, llocs que tenen alguna cosa a veure entre ells i com a punt comú, el riu.

Una recomanació Recomanable, però no el llegiu si esteu en “hores baixes”, ja que l’he trobat profundament depriment.

" UN PESSIC A L’ÀNIMA " d’Alfons Cama i Saballs

L’Alfons Cama i Saballs tot i néixer a Calonge (Baix Empordà) es traslladà de ben petit amb la seva família a Palamós. Des de l’any 1987 viu a Tarragona i ha treballat en diferents administracions públiques i actualment a la Generalitat de Catalunya.

El 2012 va publicar el seu primer relat de ficció “El camí dels cirerers”, una obra amb moltes petges dels seus records d’infantesa.

“Un pessic a l’ànima” és una novel·la àgil i amena que ens fa anar de llocs tant diferents com una fàbrica de suro, a un internat de frares o una casa senyorial i ens relata una història d’amistat, de relacions humanes, d’amors i de passions i del món estudiantil i activista de les ciutats de Girona i Barcelona dels anys setanta.

Una recomanació: Molt ben escrita i amb uns personatges que, seguro que et faran recordar que, algun cop, en algun moment, vas tenir “un pessic a l’ànima” per alguna cosa... o per algú.

 

" ULLERES PER LLEGIR SOTA LA POLS " de Leonor Parreu i Dalmases

Leonor Parreu i Dalmases, nascuda a Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat) i amb una relació molt directa amb la població de Bot (Terra Alta), és Llicènciada en Història de l’Art i Diplomada en Bilioteconomia i Documentació. “Ulleres per llegir sota la pols” és la seva primera obra dins el món de la literatura.

El llibre consta de dos relats que tenen com a eix vertebrador la curiositat científica i històrica i l’arrelament al territori.

El primer relat s’anomena “ MJM Préssecs”, i el dedica al municipi de Bot (Terra Alta), ja que la narració transcorre en aquest indret. La protagonista és la Maria i fa amistat amb dues noies de la seva edat, la Joana i la Marta, que són de Corbera d’Ebre, també a la Terra Alta. Totes tres hauran de realitzar un treball per a l’Institut on estudien, i això els portarà mal de caps i sorpreses.

El segon relat s’anomena “Beati Mortui qui in Domino Moriuntur” i transcorre a la ciutat de Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat) i en concret a l’actual Catedral, antigament Parròquia de Sant Llorenç, on uns nens fan una descoberta increïble i fins i tot, es podria dir miraculosa. Realitat i ficció es barregen magistralment en aquest relat.

Una recomanació: És un llibre per a tots els públics, encara que sembli adreçat a públic juvenil. No us el podeu perdre si, com jo, teniu alguna relació amb aquestes dos boniques poblacions.

" ELISA VOLTES " d’ Elena Solé i Beltrán

Ja us vaig parlar d’aquest llibre en el meu blog ( veieu l’entrada TEMPS DE LLIBRES: “ELISA VOLTES” d’Elena Solé)

Tot i això, us deixo aquestes notes.

"La vida de l'Elisa, es complica quan apareix un misteriós personatge que fa trontollar tot el que té al seu voltant. La protagonista lluita per la vida dels seus fills, i per la seva mateixa. El camí no serà fàcil, però és una dona forta. Com se'n sortirà? Trobarà finalment la carta? Aconseguirà esbrinar el per què d'aquesta persecució?

Una recomanació: Una novel·la que, tot i només tenir 92 pàgines,fa que sentis, pateixis i gaudeixis amb les aventures i misteris que viu la protagonista. T'atrapa de principi a final.


"PEDRA DE TARTERA" de Maria Barbal

“Pedra de tartera”
és el relat de la vida de la Conxa, una noia de muntanya, senzilla, que ha d’anar-se’n a viure a casa d’uns parents a causa de les dificultats de la seva família. Ha d’adaptar-se a un nou ambient, on s’enamora, es casa i té fills. Després de viure la guerra i la post-guerra i acabar a Barcelona tota sola, com ha estat la seva vida sempre, sola.

Maria Barbal ( Tremp, Pallars Jussà) ha escrit diferents obres de gran èxit, entre elles “Mel i metzines”, “La mort de Teresa”, “ Ulleres de sol”, et

“Pedra de tartera” va guanyar el “Premi Joaqum Ruyra” l’any 1984 i el “Premi Joan Crexells” l’any 1985.

Una recomanació: Obra commovedora i molt sentida. Potser alguna dona s’hi sentirà identificada, o en tot, però si en algunes coses...

"LA LLISTA DELS MEUS DESITJOS" de Grégoire Delacourt

Grégoire Delacourt és un escriptor nascut a Valenciennes (França) i treballa al món de la publicitat. Aquesta és la seva segona novel·la que s’ha traduït a vint-i-tres idiomes i l’han situat al capdavant de les llistes de llibres més venuts del 2013.

La protagonista del llibre és la Jocelyne, més coneguda com a “Jo”, el problema és que el seu marit també és diu igual que ella. La “Jo” és una dona normal, propietària d’una merceria, que escriu un blog sobre costura i té dos fills que s’estima molt. Però un dia tot canvia quan li toquen 18.547.301,28€ a la Loteria. La seva vida canvia, i de quina forma!! Ara bé, aquell dia guanya molt més que diners.O no? Sort o desgràcia? Per primera vegada té l’oportunitat de decidir què vol fer amb la seva vida. Abans, però, ha d’esbrinar què és el que importa de veritat.

Una recomanació: Tot i que no estic acostumada a llegir autors francesos, aquest m’ha encantat, m’ha sorprès, m’ha “enganxat”. Com bé diu el refrany “els diners no fa la felicitat”, i jo us pregunto: “esteu segurs?, potser si... potser no...

"LA BONA SORT" de Fernando Trías de Bes i Àlex Rovira Celma

El que et trobes a la tapa del llibre és el títol “LA BONA SORT” i un sub-títol molt engrescador “CLAUS PER A LA PROSPERITAT”, com negar-se a llegir-lo.

Per una d’aquelles casualitats, vaig tornar a llegir aquest llibre, que vaig comprar l’any 2004, i que quasi no recordava. Va ser tota una sort, ja que forma part de diferents llibres escrits per l’Àlex Rovira i que us recomano, com poden ser “Els 7 poders: un viatge a la Terra del Destí”, que es poden catalogar fàcilment com a llibres “d’auto-ajuda”, però que són molt amens i senzills de llegir i si es posen en pràctica, molt beneficiosos.

No deixa de ser un conte amb missatge, i com diu l’autor “Al món només triomfa aquell que cerca les circumstàncies, i que les crea si no les troba".


Una recomanació: No cregueu que us donarà la sol·lució als vostres problemes, però... ajuda molt.

 

1 comentario:

  1. Marta, gràcies per les teves recomanacions. Quasi sempre coincidim en els nostres criteris. D'aquesta llista només he llegit "Elisa Voltes", de la Elena Solé. I tinc moltes ganes de "cruspir-me" Pedra de Tartera. Els altres ja aniran caient....

    ResponderEliminar