sábado, 29 de noviembre de 2014

12+3: Llegir llibres, sempre és una bona idea. PART 1

Fa uns dies una amiga em va preguntar quin llibre li podria recomanar per llegir. En aquell moment no vaig saber que dir-li, només el que jo estava llegint en aquell moment, però, si us dic la veritat, fa de mal dir això de recomanar un llibre, perquè el que a tú et pot agradar, a una altra persona li pot desagradar (és una lliçó que he après al llarg dels ays, però sobretot perquè ara formo part d'un Club de Lectura, on puc comentar els llibres amb altres lectors i fins i tot, algún cop, amb l'autor/a del llibre).
 
Després de pensar-ho molt, vaig deixar la decisió en mans de professionals - el bibliotecari- i es va poder emportar un llibre al seu gust.
 
Però com em vaig quedar amb les ganes de dir-li alguna cosa a la meva amiga, només se m'ocurreix fer una llista de tots els llibres que he llegit aquest any 2014, per si se li ve de gust alguna lectura de les que jo he disfrutat i si no, per regalar a algun familiar o amic/ga.
 
Espero que us agradi a vosaltres, com m'han agradat a mi:
 
" NARRACIONS CURTES O RELATS CURTS "  de Joaquim A.RabassaLlibre de narracions curtes d'aquest escriptor i poeta gandesà, de temàtica molt variada, sobretot amb històries sobre Gandesa i la comarca de la Terra Alta.
No us deixaràn indiferents les històries, reals o inventades del Sr. Rabassa, que ja ens avisa al títol amb el següent incís: "Històries que poden ser contes. Contes que poden ser històries".
Una recomanació: obriu la ment a històries que poden ser o no reals.

" L'ESTIU DE L'AMOR "  de Toni OrensanzAquest escriptor, periodista i guionista de Falset ens fa gaudir amb l'explicació novel·lada d'un fet que va passar l'any 1909 a Horta de Sant Joan.
Segons el que podem llegir a la contraportada del llibre: "Passió desfermada. Bogeria amorosa. Picasso, Fernande la Bella i tots els homes d'Horta de Sant Joan. Un episodi real novel·lat amb humor, enginy i un punt de picantor".Sincerament, jo vaig gaudir molt llegint-lo; divertit i entretingut.

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
" CAMÍ DE SIRGA " de Jesús MontcadaObra imprescindible d'aquest gran autor de Mequinensa, que retrata fidelment una època i uns fets ocorreguts que canviaren les vides dels habitants d'aquesta població. Tot i ser una novel·la, es basa en fets reals; la construcció del pantà i el trasllat de la població a un altre indret.
Amb un vocabulari molt acurat i directe, ens fa viure aquella època i aquells fets.

 

 
 
 
 
 
 
" AFTER DARK " de Haruki Murakami
No se m'hagués ocorrit llegir un llibre d'aquest autor, però és la sort de formar part d'un Club de Lectura: t'apropa a llibres i autors que no sabies que arribaries a llegir mai.
Explica les històries entrelligades de diferents personatges que viuen o sobreviuen en una ciutat del Japó, amb la particularitat que tot el llibre narra les històries que passen en una sola nit.
Una recomanació: no deixeu d'escoltar alguna o totes, de les magnífiques cançons de jazz, blues, et a les que fa referència l'autor durant tot el relat.
 
Només puc dir sobre el llibre: INTERESSANT.

 
 
 
 
 
 
 
" ELS AMBAIXADORS "   d'Albert Villaró

Sisena novel·la d'aquest escriptor andorrà (al que vaig tenir el plaer de conèixer i conversar).
El tema, actual, tot i que va començar a escriure el llibre fa tres anys, s'ha publicat aquest any 2014 guanyant el "Premi Josep Pla 2014".

L'argument: " Any 1949. Catalunya és independent des dels fets d'octubrede 1934 i es refà de la invasió nazi. A l'Espanya tenebrosa del dictador Sanjurjo, un grup d'espies a la reserva, encapçalats pel mític Mossén Farràs, intenten desactivar l'amenaça sorda que posa en perill la supervivència d la jove República Catalana".
Una recomanació: no perdeu detall als noms, dates i llocs esmentats al llibre, són molts però molt ben aconseguits. La re-interpretació de la història, la nostra història, simplement GENIAL!!!!
No us perdeu tampoc el capítol final anomenat "DRAMATIS", no us deixarà indiferents.


Divertit, amè i gens feixuc; que no us espantin les seves 681 pàgines.
 
Ara estic llegint....


 "CAP LLÀGRIMA SOBRE LA TOMBA "  de Silvia Mayans
Diuen que el destí posa a la teva vida, aquelles persones que justament t'ha de posar.
Vaig conèixer a la Silvia Mayans a la presentació del seu llibre "Cap llàgrima sobre la tomba" a la Biblioteca de Gandesa, l'abril de 2014. Després vam coincidir diversos cops fins arribar a formar part del mateix Club de Lectura (un verdader plaer).
Aquesta és la primera novel·la de la Sílvia, que va ser finalista del "Premi Ferran Canyameres" l'any 2012.
Sabeu com m'agraden les novel·les de misteri, però aquesta té tots els ingredients que em fan que un llibre sigui, en principi, molt recomanable: la història passa a les nostres terres, en particular a Arnes, Tortosa, Gandesa i Vall-de-roures.És una novel·la de misteri, amb un cadàver, una investigació i un pobre noi que es troba al mig de tot sense menjar-ho ni beure-ho, amb un final sorprenent.

Una recomanació: si no coneixeu les comarques de la Terra Alta, Baix Ebre i Matarranya, agafeu aquest llibre i feu el possible per visitar pels seus magnífics i bonics indrets.
 
Vols saber més coses de la meva novel.la?

 
 
                                                      CONTINUARÀ...
 
 
 

2 comentarios:

  1. Gràcies per les teves recomanacions, Marta! Els Nadals són unes dates excel.lents per a regalar literatura, sobretot per als nens i els joves. Ells han de prendre el nostre relleu.

    ResponderEliminar
  2. Comença l'any i esperem que tinguis moltes lectures per a recomanar-nos. Ens veiem al Club de Lectura de Gandesa!

    ResponderEliminar