martes, 15 de marzo de 2016

RUTES LITERÀRIES: Quan un llibre és alguna cosa més…

Això de les anomenades “Rutes literàries” és un bon invent!Ja fa un temps que vaig descobrir aquesta activitat, a través de la Biblioteca Municipal de Gandesa (de la que en soc usuària, participant activa i membre del Club de Lectura d’Adults).

He participat en algunes rutes literàries, i ús he de dir que, si sou uns amants dels llibres, aquesta opció és una activitat que complementa perfectament a la lectura d’una o varies obres d’un mateix autor. A més a més, et serveix per entendre millor l’autor i la seva obra des d’un vessant normalment lúdica i distesa.

Que és una “Ruta literària?”

En els darrers anys han sorgit diverses rutes literàries pels Països Catalans, algunes de les quals han quedat com a commemoració puntual d’una efemèride i d’altres s’han consolidat com oferta cultural estable.

L’objectiu de la ruta literària és donar a conèixer el llegat de l’autor posant la literatura i el seu paisatge al servei del lector. A més de conèixer els aspectes biogràfics i llegir fragments de l’obra de l’autor, es convida al visitant a contemplar el paisatge i descobrir els espais on va viure o que van inspirar la seva obra.

Ruta literària:” Jesús Moncada”

Vaig tenir la sort de poder participar en aquest ruta literària amb motiu de la  trobada de Clubs de Lectura de les Terres de l’Ebre i Lleida, que va tenir lloc l’any2015.
Aquesta ruta va tenir lloc a Mequinensa (Baix Cinca), població natal de l’escriptor Jesús Moncada i que s’anomena “Espai per al record Jesús Moncada”.
La ruta literària transcorre per espais amb els que Jesús Moncada a la seva novel·la  Camí se Sirga” va immortalitzar el desaparegut “Poble Vell de Mequinensa”.
Per gaudir la ruta és interessant llegir els libres de Jesús Moncada: “Històries de la mà esquerra”, “El cafè de la granota”, Camí de Sirga”, “Calaveres atònites”...

En que consisteix la ruta literària:

En aquest cas, va ser una visita guiada on es va poder visitar l’Espai Jesús Moncada del “Museu d’història de Mequinensa” i fer un recorregut per la història a través de fotografies d’indrets característics, com poden ser: Poble Vell, fabrica de regalèssia, Calafatés, pas de barca, les mines, llaüts, festes, comerç, competicions. També visitant el que queda de l’antiga població de Mequinensa, entre ells la plaça d’armes, carrer amargura, cafès, espai per al record de Jesús Moncada,et.

Distància i accessibilitat

Tot el recorregut té una distància de 2 km. A part quedaria les vistes des del castell. Es pot fer caminant. Quasi bé tot el recorregut és accessible amb cadires de rodes.

Temps aproximat: 1 hora

Públic: Tots el públics

Per a veure la localització general de la ruta:

http://www.mequinensa.com/es/turismo/comoLlegar.aspx

També existeixen diferents rutes més properes, com poden ser la “Ruta literària Artur Bladé i Desumvila” a Benissanet (Ribera d’Ebre) o “Ruta literària Cristòfol Despuig” a Tortosa (Baix Ebre), “Ruta literària Gerard Vergés” a Tortosa (Baix Ebre), et

Per més informació, podeu entrar a les pàgines web:


 

  

Ruta literària: “ Artur Bladé i Desumvila: Benissanet, riu i guerra”
Una altra ruta molt, molt recomanable és l’anomenada “Artur Bladé i Desumvila: Benissanet, riu i guerra”.
L’itinerari té per objectiu commemorar el vintè aniversari de la mort de l’escriptor
La nova ruta literària ‘Artur Bladé: Benissanet, riu i guerra’, està realitzada per l’Associació Cultural Artur Bladé de Benissanet amb la col·laboració de la Biblioteca Pública de Tarragona i l’Institut Ramon Muntaner, en el marc dels actes d’homenatge a l’escriptor en el vintè aniversari de la seva mort.

En que consisteix la ruta literària:

Aquest itinerari, que és una nova versió d’una ruta que es feia fins ara, recorre els espais més representatius de la vila natal de l’escriptor benissanetà a través dels textos de les seves obres i comptant amb projeccions audiovisuals d’un documental.
Com a novetat, s’hi han incorporat la visita a un refugi antiaeri, uns àudios amb la veu d’Artur Bladé i una nova exposició amb fotos del poble i textos de l’escriptor. A més, en aquesta ocasió es compta amb la presència del seu fill, que obrirà de forma excepcional les portes de la seva casa familiar perquè es pugui visitar la biblioteca personal de l’escriptor.

Els actes commemoratius del vintè aniversari de la mort d’Artur Bladé es van iniciar el passat mes de desembre de 2015 amb l’objectiu de difondre la trajectòria personal i literària de l’autor riberenc, i reivindicar-lo com a intel·lectual català de primer ordre.

Temps aproximat:  3 hores
Distància i accessibilitat: 2 km. Es recomana fer-la a peu perquè transcorre íntegrament pel nucli de la població.
Públic: Tots el públics
Tota la informació actualitzada al lloc web:   www.arturblade.org

Preus:  2€ per persona- versió bàsica ( a consultar tarifes i descomptes, et)

Per a consultes i reserves:

associacio@arturblade.org o trucant al 977 407 915 (Centre Cultural Artur Bladé)
 
 

 
 

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario