martes, 25 de marzo de 2014

Una mica de poesia: "ASSOCIACIÓ DE POETES DE L'EBRE"

El dia 9 de març vaig assistir, un cop més, a un acte que se celebraba al meu poble.
En aquest cas, l'acte va consistir en un recital de poesia, però no d'un sol poeta, si no de varis, que pertanyen a l'Associació de Poetes de l'Ebre.
 
 
Què i qui és l'ASSOCIACIÓ DE POETES DE L'EBRE?:
 
Segons el que marquen els seus pròpis "Estatuts" i amb paraules de la seva Presidenta, Sra. Glòria Fandos:
 
"...El més important, esperem coincidir, és donar-nos a conèixer, poèticament, en un gènere literari, que ens apassiona a tots, estem enamorats dels versos, de les paraules, buscar la bellesa que percebem, al voltant o dins de natros, amb tota la riquesa de paisatges, amb tota la percepció subjectiva i objectiva, amb prosopografies i etopeies, expressant el nostre retrat.
Donar-nos a conèixer, en un món tan ample, tant infinit, tant inescrutable com és la literatura, en la lírica, predominant, en el nostre cas. Seguir el nostre caminar, creant un moviment literari, només nostre, el podem donar a conèixer amb tota la força que estigui al nostre abast.
Actualment la ratlla de l'horitzó literari, on separa els estils, antigament, segles XII i XIII aproximadament, populars o èpics, composats per la gent del poble i la poesia de clerecia, d'un nivell, més cult, més elevat, perquè corresponia als monjos, estudiosos de de teologia i més. Escrivien a mà, i tardaven un any a fer una còpia d'un llibre. Aquest ratlla de divisions és menys perceptible, però hem d'acceptar un certa diferència. I cada estil té el seu propi públic. I natros tenim el nostre, minoritari, perquè no? Però especial, i allò important és que natros estimem el que creem, si ens emociona el el que escrivim..i així pot emocionar a tot un mon. Amb somriures penjats d'un núvol, gronxar-nos als raigs de sol, amarar-nos de la sal del mar, formar part de l'aigua del riu, ser peixos, nedar a contra corrent, al bati barreig d'una societat, injusta, problemàtica, curta de ment, on les esgarrifances ens atrapen dia a dia...Tot un col·lectiu, lluitant per la pau, la justícia, l'esperança...fugissera...Un col·lectiu obert, sense polítiques i la vegada, les tenim totes, tan variables com persones hi ha al món.
I aquí estem amb la màgia de la poesia i la veu, com el cant dels ocells, en un cel de tempestes, lluitar en un mar embravit, per portar la pau als cors...ens portarà a la plenitud mental i espiritual de la consciència."
Com diu la seva Presidenta, l'Associació la formen diverses persones amb amor a la poesia, i entre elles, n'hi ha de les Terres de l'Ebre ( Gandesa, Aldover, l'Ametlla de Mar, Amposta, Tortosa, Sant Carles de la Ràpita, l'Aldea,et), però també de Barcelona i fins i tot de l'Aragó ( Calaceit ).
No us perdeu algun dels seus llibres, anomenats "Antologia Poetes de l'Ebre", del que hi ha diferents edicions, i la més recent, la de l'any 2013, en la que podeu trobar poemes com el següent, escrit pel Sr. Rafel Jornet de Gandesa i que s'anomena:
 
 EL RIU CANALETES
 
"Punxà l'Espina, al massís dels Ports
i comença a degotar un rajolí d'aigua
i amb inspiració catalana,
un riu volgué formar.
 
Acompanyat d'altres barrancs,
quan plou, entre cingleres ja corres,
Canaletes ja et diuen,
formant lo riu que tu vols ser.
 
Ja ets riu quan passes per Horta
regant horts i bancalets.
Quan Sant Salvador t'ha beneït,
Bot t'espera amb ànsia
per veure't passar de prop.
 
Però quan Sant Josep et saluda
després d'haver regat tot l'hort,
a la Fontcalda t'envia.
 
I veient-te baixar content
per les ombries d'Els Volandins,
en gràcia, et pica l'ullet
fent tes aigües miraculoses.
 
Prat de Comte i Gandesa
en gaudeixen del llogaret.
Entre estrets i roquerols
i cansat de fer rodar molins,
al Pinell ne pastes terra
per sobreviure els teulers.
 
 
I quan ja ningú et necessita, Canaletes,
et llances en calma a l'Ebre
saludant Benifallet".
 

( La Sra. Glòria Fandos, fent la presentació de l'acte de l'Associació Poetes de l'Ebre a Bot)

(El Sr. Rafel Jornet, de Gandesa, fent una lectura d'alguns dels seus poemes)
 
 
Per més informació, podeu entrar als següents blogs de l'Associació  de Poetes de l'Ebre i de la seva Presidenta, la Sra. Glòria Fandos:
 

 


No hay comentarios:

Publicar un comentario