martes, 28 de octubre de 2014

Una mica d'Història: ELS ÍBERS i LA TERRA ALTA

Cada mes d’octubre, des de fa 14 anys, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, organitza unes jornades anomenades “Cap de setmana Ibèric”, amb diferents activitats arreu de Catalunya ( reconstruccions històriques, visites guiades, representacions, xerrades, tallers, et) al voltant de la cultura Ibera.
A les nostres terres, i en especial a la Terra Alta, podem gaudir de diferents activitats entorn a dos espais molt característics i únics a Catalunya:

el Poblat fortificat i la Necròpolis del Coll del Moro.

Els ibers de les Terres de l’Ebre van desenvolupar una de les societats més dinàmiques de l’època, gràcies a la seva privilegiada situació geogràfica, a prop d'una via fluvial important, bàsica per a la comunicació entre la costa i l'interior, com és el riu Ebre.
La Ruta dels Ibers impulsada pel Museu d’Arqueologia de Catalunya permet conèixer bona part dels vestigis arqueològics ibers que encara es conserven a les Terres de l’Ebre.

El jaciment ibèric del Coll del Moro de Gandesa
Està situat la capdamunt d'un turó des d'on es pot veure bona part de la comarca de la Terra Alta.
Ocupa una superfície de gairebé 3.300 metre quadrats. Hi destaca una torre de forma el·líptica que formava part de l'estructura defensiva del poblat.

El jaciment està constituït per una necròpolis amb tres àrees d’enterrament, datada entre el 800 i el 500 aC, i un recinte fortificat del segle V aC al I dC. El recinte fortificat està presidit per una gran torre situada al punt més alt de l’assentament. A l’interior del poblat s’ha descobert un taller destinat a la transformació del lli i a la manufactura de teixits.
L’emplaçament del Coll del Moro s‘explica per la situació estratègica de domini del territori, en una zona on conflueixen les vies de comunicació naturals entre el Baix Aragó i la desembocadura de l’Ebre i, des de la qual, es controlaven es fluxos d’intercanvi comercials entre la costa i les terres de l’interior.

Les troballes aparegudes durant les prospeccions arqueològiques fan creure que el nucli es va fundar al segle VI a.C. A més, les nombroses restes de ceràmica fenícia i grega trobades confirmen els vincles entre els ibers i les civilitzacions antigues de la Mediterrània.
El poblat fou abandonat al segle I d.C, coincidint amb la consolidació del poder dels romans en aquestes terres. Prop del poblat es conserva un conjunt de necròpolis preibèriques, amb estructures funeràries circulars i fetes de pedra.

Per més informació:
Museu d'Arqueologia de Catalunya
La ruta dels Ibers
Pg. Santa Madrona, 39
Barcelona
Tel. (0034) 93 424 65 77
www.mac.es


Oficina de turisme de Gandesa
Email : turisme.gandesa@altanet.org
Av. Catalunya, 3-5
Tel. 977 420 910  Fax 977 421 257
Gandesa 
 www.gandesa.altanet.org

                                                  Torre de guarda al recinte fortificat
                                                       


                                                                          Necròpolis
                                                Vistes des del poblat fortificat

No hay comentarios:

Publicar un comentario