martes, 2 de abril de 2013

COSTUMS i TRADICIONS.

LA "MONA" DE PASQUA.

En temps de Pasqua , comença el període de celebració, per part dels cristians, després de la data en què representa que Jesús ha ressucitat. Aquest any ( perquè les dates són variables) ha estat els dies 30 de març i 1 d'abril ( Diumenge de Resurrecció i Dilluns de Pasqua).
 
Santuaris i ermites acullen, sobretot el Diumenge i Dilluns de Pasqua, celebracions festives on s'hi poden veure processons, benediccions, dinars populars... i s'organitzen romeries.
 
La "Mona" de Pasqua és un pastís que els padrins regalen als seus fillols i filloles el Dilluns de Pasqua.
 
La tradició es deu al fet que en aquesta data se celebrava que el període de dejuni i abstinència de Quaresma s'havia acabat, i la manera més simbòlica de fer-ho era regalant una pastís a la mainada ( resulta que el mot "Mona" prové de la paraula d'origen àrab "munna", que vol dir "regal").
 
La Mona havia de tenir tants ous com  anys tenia el nen o nena, tot i que a les Terres de l'Ebre, la costum varia segons la comarca.
 
Personalment, he tingut la gran sort de conèixer, de ben petitat, dues classes ben diferents, la que es fa a la Terra Alta - tipus pastís amb una figura de xocolata al  damunt, i la que es fa al Baix Ebre - de forma rodona i amb ous durs.
 
Us he de dir que, tant l'una com l'altra, són boníssimes!!!!!!
 
 
( foto cedida per l'amiga Anna )
 
 
( foto feta per Marta )
 
 
 
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario