viernes, 8 de noviembre de 2013

El personatge: JOAN PALLARÉS-PERSONAT.

Sempre és un plaer poder assistir a conferències, xerrades i presentacions vàries, però encara ho és més quant tens el plaer de conèixer a la persona que les realitza.

Aquest és el cas de Joan Pallarés-Personat, tot un personatge, però abans de tot, una persona senzilla, propera i admirable.

Una mica de "curriculum vitae":

Joan Pallarès i Personat, que signa com a Joan Pallarès-Personat, (Caldes de Montbui, El Vallès, 1953) és un escriptor, historiador i periodista català.Es formà en el camp de excursionista i espeleològic, cursà arqueòlogia a la UB (Universitat de Barcelona) i paleontologia IPMC a Sabadell. Començà a publicar els seus primers articles als 14 anys en revistes locals i de caràcter excursionista.
Fora del camp literari, Joan Pallarès ha treballat en el món social, tant dins d'organitzacions veïnals, polítiques, com sindicals. Ha ostentat diversos càrrecs a la Federació de Transports, Comunicacions i Mar de la UGT. L'any 1971 inicià la seva militància política dins la lluita antifranquista, sent represaliat, i entre 1990 i 2011 va militar a ERC, sent des del 1996 fins el 2011 Conseller de Districte a l'Ajuntament de Barcelona, i durant 10 anys Conseller de Cultura al districte de Sant Andreu, un dels consellers municipals de més llarga durada de l'Ajuntament de Barcelona. El juny de 2011 cesà de tot càrrec i militància, només seguí com a membre de l'Associació de Veïns de La Sagrera i afiliat de base de la UGT.

Activitat periodística.

Col·laborador regular i habitual d'una vintena de publicacions com: 20 Minutos,Tot Caldes, El Ninot, Foment Sardanista, La Veu, El Pedrís, Finestrelles, Catalunya Cristiana, Forat del Vent, L'Estel de les Terres de l'Ebre, Excursionisme, Sport9, de la que és Director de Cultura, Tota La Sagrera El Montferrienc i d'altres.
També ha publicat col.laboracions a El País, La Vanguardia, El Periódico, l'Avui, Ciutat Nord, Sant Andreu de Cap a Peus i ha presentat comunicacions a totes les dinou edicions de les Jornades de Literatura Excursionista celebrades, ensems de Jornades d'Estudis Penedesencs i d'altres congressos i simposis de caràcter arqueològic, històric o excursionista, com el Congrés Internacional d'Història dels Pirineus, Jornades d'Arqueologia Industrial, Assemblees Intercomarcals d'Estudiosos, etc. En total ha assolit els tres mil articles publicats.
A la seva activitat literària, també cal afegir-hi la radiofònica. Ha col·laborat a Onda Cero-Onda Rambla, i també a d'altres emissores, actualment està a Ràdio Estel des de la fundació de l'emissora el 1994. A aquesta activitat cal afegir la d'impartir regularment xerrades, conferències i cursets, així com guiatges en visites culturals.

Activitat literària.

Ha estat coautor o col·laborador de diversos llibres, com Les Esteles funeràries discoïdals dels Paisos Catalans (1993), Itineraris en el Parc Natural de Garraf (1993), Miscel·lània Salvador Miralda i Oliva (1994), Homes del Catalanisme. Diccionari Biogràfic de les Bases de Manresa (1995), XIX Ronda Vallesana (1998), Sant Andreu de Palomar, més que un poble (1998), Ruta de la Pau - Batalla de l'Ebre (1999), Can Fabra: de fàbrica tèxtil a factoria cultural (2002), o també del volum IV d'Els Barris de Barcelona, d'Enciclopèdia Catalana (2000).
Ha publicat Els Molins Hidràulics del Moianès i la Riera de Caldes (1994) (amb Genar Aymamí), Deu anys Historiant Bot (1995), Ignasi Iglésias. Apunts biogràfics (1996), La Lluita d'un poble. 25 anys de l'Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar (1997) (amb Pau Vinyes), Visió de la Terra Alta (1998), Escac Andreuenc (2001), Josep Verdaguer, pintor de Sant Andreu (2002), Calendari d'efemèrides del Districte de Sant Andreu (2002), El Noi Baliarda, trabucaire andreuenc (2003), Balada Sagrerenca (2004), Ebre Pàndols 1938 (2004)Victimes i Botxins (2007), Odon de Buen, el mar i la llibertat (2010), "Ninfa" (2011) i "El Quilòmetre Sagrat. Una història de La Sagrera a través dels seus carrers" (2012).

Premis i distincions.

Ha rebut els premis següents:
  • Amb Els Molins hidràulics del Moianès i la Riera de Caldes va guanyar el XXVI Premi Sant Bernat (1994), de l'ABE de la UEC, a Barcelona.
  • Per un relat anomenat Maria li fou atorgat el XVIII Premi Joan Cid i Mulet, a Certamen Jesús-Catalònia, de Tortosa (2001).
  • Amb Ebre-Pàndols 1938 va ser finalista del XLVII Premi Joan Santamaria, a Barcelona, el més antic dels existents en llengua catalana.
  • Amb la narració Viatge a l'Infinit va ser finalista dels Premis Literaris Constantí 2003.
  • Igualment ha rebut diversos homenatges i guardons per la seva activitat de promoció cultural i social, entre elles la Gran Creu de Donants de Sang atorgada a Madrid, al Ministerio de Sanidad el 2008, sent des de 2011 Delegat Representant a Catalunya de la Federación Española de Donantes de Sangre i de FUNDASPE.
Per més informació, podeu consultar a Viquipedia:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Joan_Pallar%C3%A8s-Personat
 
El dia 6 de novembre vaig tenir el plaer de poder escoltar una conferència, amb el títol "Interrogants i respostes de la Batalla de l'Ebre", que va realitzar a l'Arxiu Comarcal de la Terra Alta ( Gandesa) amb motiu dels actes de Commemoració del 75è Aniversari de la Batalla de l'Ebre.

Amb Joan Pallarés-Personat


Inauguració nou espai "LA BOTIGA DE L'EBRE" a Tortosa.

El dia 2 de novembre, vaig tenir el plaer d'assistir a la inauguració del nou espai de "LA BOTIGA DE L'EBRE" ( veieu enllaç al meu blog), que va tenir lloc a Tortosa.
 
Qui i què és "La Botiga de l'Ebre"?:
 
Així es defineixen:
 
"Per damunt de tot, són una gent que estimen la nostra terra.
 
Els nostres iaios ens han ensenyat a sentir-la, a conèixer tota la riquesa que s'estén des de les serres de la Terra Alta fins a la planicie deltaica, amb el riu Ebre com a gran eix vertebrador de tota una cultura artesanal, gastronòmica, musical i literàri que volem posar ara al vostre abast.
 
Des d'aquí, us hem seleccionat els millors productes de les Terres de l'Ebre per a que pugueu gaudir-los sense haver de desplaçar-vos de casa vostra."
 
Com es pot comprar a "La Botiga de l'Ebre"?:
 
Això es pot fer a través d'internet a la pàgina web:
 
 
Però, des de fa un temps, també es pot trobar els productes en un espai físic al Mercat Municipal de Deltebre, i a partir del dia 2  de novembre, també a Tortosa al local de Marisc Mediterrani ( Pl. Alfons XII).
 
Que es pot comprar a La Botiga de l'Ebre?
 
Tant per internet, com als espais físics de Tortosa i Deltebre, podreu trobar, entre altres:
arrossos, olis d'oliva, vinagres, vins D.O. Terra Alta, cerveses artesanes, licors, brandys, cava, mel, flor de sal del Delta, ostres, productes ecològics, conserves, dolços del Delta, música, llibres, postals, terrissa, cosmètica natural, palma-canem, "els petits de l'Ebre"( on trobareu articles com clauers, agulles de pit, et) fotos del Delta, lots de regal, sabons artesanals, bonsais d'oliveres, joies del Delta, DVD's, "racó de l'art", detalls de boda, comunió i bateig... i tot de productes de les Terres de l'Ebre.
 
 


 
















Amb Vanesa Curto, propietària i impulsora de "La Botiga de l'Ebre"

Begoña Ibañez: una artista de la Terra Alta.


Aquests dies de la Festa de Tots Sants, em va donar l'oportunitat de poder gaudir de la Cultura, en diferents formes i expressions i tambe vaig tenir el plaer de conèixer gent realment interessant.
 
Entre elles, està la pintora d'Horta de Sant Joan, BEGOÑA IBAÑEZ.
 
Que us puc dir d'ella? Doncs, la Begoña ha viscut gran part de  la seva vida a Horta de Sant Joan, es una pintora autodidacta, i segons ella mateixa, es defineix aixi:
 
"Es aqui, en esta terra plena d'encants, on fa gairebe tres anys, agafava per primer cop els pinzells, animada per un impuls interior.
La meva especialitat es la pintura a l'oli, i els meus quadres son de realitzacio llarga, lenta i reposada.
Son molts mesos de treball gustos, on fluir es el meu plaer, i es d'alli d'on surten les meves obres."

El primer cop que va exposar els seus quadres, va ser en una exposicio col·lectiva amb motiu de la "Festa de la Mel d'Arnes".

Aquestes son algunes de les seves obres:


"El caballo"

"Convent d'Horta"

"Mustang"

"Racetrack"

"Milkiway

"Mi nena inca"

"La tardor"


"La Columbia Británica"


 
 
El dia 1 de novembre es va inaugurar l'exposició de pintures de la Begoña Ibañez a la sala d'art "4rt" d'Arnes, on romandrà durant tot el mes de novembre de 2013.
 
        

Acte presentat per l'Elena Solé i amb Begoña Ibañez.

Per mes informació:

https://www.facebook.com/#!/calabegona.begonaibanez